Δικαιοσύνη! Οριστική απόλυση εφοριακού που είχε ζητήσει μίζα 100.000 ευρώ


Ο υπάλληλος μαζί με δύο συναδέλφους του είχαν ζητήσει μίζα από επιχειρηματία για να του μειώσουν πρόστιμοΤο Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την ποινή της απόλυσης που είχε επιβληθεί σε εφοριακό υπάλληλο το 2008, ο οποίος μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του, ζήτησαν μίζα 100.000 ευρώ από επιχειρηματία προκειμένου να του μειώσουν το πρόστιμό που του είχε επιβληθεί. Έτσι, ο εν λόγω εφοριακός δεν θα επιτρέψει στη Δ.Ο.Υ. για να συνεχίσει την εργασία του.

Ειδικότερα, το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης σε εφοριακό υπάλληλο για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και για αναξιοπρεπή διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας.

Σε επιχειρηματία είχε επιβληθεί πρόστιμό 2,5 εκ. ευρώ και ο επιχειρηματίας παραπονέθηκε στην Δ.Ο.Υ. ότι το πρόστιμό ήταν υπέρογκο.
Όμως, ο εφοριακός υπάλληλος (επόπτης ελέγχου) που είχε προσφύγει στο ΣτΕ μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του απέτρεπαν τον επιχειρηματία να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια καθώς δεν θα υπήρχε ουσιαστικό αποτέλεσμα και του έλεγαν ότι καλύτερα είναι τα βρουν ενδοϋπηρεσιακά.

Έγιναν διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τελικά συναντήθηκαν. Εκεί ο επιχειρηματίας είπε ότι θα μπορεί οικονομικά να πληρώσει 500.000 ευρώ. Τότε ο ένας εκ των τριών έγραψε σε ένα μικρό λευκό χαρτί «500.000 + 100.000 ευρώ». Δηλαδή το πρόστιμο θα μειωνόταν στις 500.000 ευρώ και εκείνοι θα ελάμβαναν 100.000 ευρώ.

Όμως, στην συνέχεια είπαν στον επιχειρηματία ότι οι 500.000 ευρώ είναι πολύ μικρό ποσό σε σχέση με το αρχικό των 2,5 εκ. ευρώ και θα εκτεθούν.

Έτσι, αφού έλεγξαν από το πρόστιμό τι μπορεί να διαγραφεί έκαναν νέα πρόταση, όπου και πάλι σε ένα χαρτί έγραψαν «794.000 + 100.000 ευρώ».

Ο επιχειρηματίας τους είπε ότι θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει το ποσό και πήγε στο Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Μετά από τηλεφωνικές επαφές μέσω κινητού τηλεφώνου (είχε παρθεί εισαγγελική άδεια για άρση απορρήτου) και μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των τριών και του επιχειρηματία στα γραφεία της Δ.Ο.Υ., ενώ ο τελευταίος είχε μαζί του το ποσό των 100.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και τα παρέδωσε.

Το επίμαχο ποσό ο επιχειρηματίας το είχε βάλει σε μια σακούλα του σουπερ μάρκετ, όπως του είχαν υποδείξει οι εφοριακοί.

Αφού έφυγε ο επιχειρηματίας οι αστυνομικοί εισέβαλαν μέσα στο γραφείο των εφοριακών όπου ήταν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματ, τα οποία κατασχέθηκαν, ενώ οι εφοριακοί συνελήφθηκαν.

Οι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη για παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων κατά συναυτουργία. Αρχικά κρίθηκαν ένοχοι, αλλά τελικά κατόπιν εφέσεως κηρύχθηκαν αθώοι ,καθώς η διάταξη του άρθρου 11 του νόμου 5227/1931 περί μεσαζόντων καταργήθηκε με το νόμο 4254/2014 (άρθρο πρώτο παράγραφος ΙΕ 201).

Κατόπιν αυτού ο ένας εκ των τριών εφοριακών προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση, αφού αθωώθηκε, έτσι ώστε να επιτρέψει στην εργασία του στη Δ.Ο.Υ.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτησή του κρίνοντας ότι η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.
Από το Blogger.