Χρονοτριβή στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων


Οι πρώτοι «τριγμοί» στον θεσμό της αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτός προσδιορίστηκε με τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη έρχονται από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων.

Κατ’ αρχάς, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει από Μάρτιο του 2017 απεργία στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Όλγα Γεροβασίλη σε τροπολογία της πρόβλεψε ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν και δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για προαγωγή και τοποθέτηση σε θέση προϊσταμένου.

Η ΑΔΕΔΥ αντέδρασε στην τροπολογία αυτή, την οποία χαρακτήρισε «τροπολογία ανταπεργίας», καθώς ουσιαστικά επιβάλλει ποινές σε όσους συμμετέχουν στην απεργία κατά της αξιολόγησης.

Κατόπιν αυτών, η ΑΔΕΔΥ με δικηγόρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Παναγιώτη Λαζαράτο, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια των Ιωαννίνων κατά του ΤΕΙ Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την επίμαχη αξιολόγηση. Και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καθώς αποκλείστηκε δημόσιος υπάλληλος επειδή απεργούσε και δεν είχε αξιολογήσει υφιστάμενούς του.

Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με προσωρινή διαταγή του διατάσσει το ΤΕΙ Ηπείρου να κάνει δεκτή την αίτηση δημοσίου υπαλλήλου που διεκδικεί θέση ευθύνης μέχρι να κριθεί η κυρία αίτηση την οποία έχει υποβάλλει η ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων χορήγησε προσωρινή διαταγή και ανέστειλε τον αποκλεισμό του υπαλλήλου διατάσσοντας την συμμετοχή του στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένου «στα επόμενα στάδια της διαδικασίας επιλογής, χωρίς όμως να παρέχονται σε αυτόν περαιτέρω δικαιώματα από τυχόν επιλογή του, πριν κριθεί το βάσιμο της αιτήσεως ακυρώσεως που εκκρεμεί».

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ θεωρεί τη χορήγηση της επίμαχης προσωρινής διαταγής μια πρώτη νίκη των δημοσίων υπαλλήλων, επαναλαμβάνοντας ότι η επίμαχη τροπολογία είναι «εκδικητική και αντεργατική».
Από το Blogger.