Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους, στα λιμάνια αλλά και στην αγορά


Κορυφώνεται το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από τις εθνικές οδούς και τα λιμάνια.

Οι τελευταίοι εκδρομείς εγκαταλείπουν κατά κύματα την πρωτεύουσα. Στο λιμάνι του Πειραιά επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι από το πρωί στις 7 μέχρι τις 11, είχαν αναχωρήσει για τον Αργοσαρωνικό 2.400 επιβάτες.

Το ίδιο αυξημένη είναι η κίνηση και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα αυτοκίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως για σήμερα, Μ. Παρασκευή, από τον σταθμό του Κηφισού έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 325 δρομολόγια (100 έκτακτα).

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος και σήμερα και χθες εκτός από τα κανονικά δρομολόγια προστέθηκαν και έκτακτα προκειμένου να καλυφθεί η έξοδος των εκδρομέων.

Με αεροπλάνα και βαπόρια

Αυξημένη παρατηρείται και φέτος η αεροπορική κίνηση με τις πτήσεις να είναι ενισχυμένες κατά περίπου στο 10% στο σύνολό τους, στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν και πολύ υψηλές πληρότητες. Σε ότι αφορά στην κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος», από χθες (Μεγάλη Πέμπτη ) μέχρι και την Τετάρτη του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί περίπου 3370 δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού. Ειδικότερα για σήμερα 502 πτήσεις είναι προγραμματισμένες έναντι 474 που ήταν πέρυσι.

Τέλος, σε ότι αφορά τις μετακινήσεις με τα τρένα, ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας προχώρησε στην αύξηση της χωρητικότητας των αμαξοστοιχιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, που μεταβαίνουν σε διάφορους προορισμούς για να περάσουν τις διακοπές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ακτοπλόων, η κίνηση για τις Κυκλάδες αναμένεται φέτος να παρουσιάσει αύξηση κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 19 δρομολόγια από τη Ραφήνα 13 και από το Λαύριο 6.

Από το λιμάνι του Πειραιά είχαν προγραμματιστεί για την Μεγάλη Πέμπτη 22 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 12 για τις Κυκλάδες και 6 για το Μαρμάρι, ενώ 6 δρομολόγια έγιναν από το Λαύριο.

Την Μεγάλη Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 16 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν 14.954 επιβάτες για διάφορα νησιά του Αιγαίου,2.458 ΙΧ οχήματα, 775 φορτηγά και 351 δίκυκλα. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 28 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 4.817 επιβάτες, 781 ΙΧ οχήματα 46 φορτηγά και 127 δίκυκλα.

Από τη Ραφήνα πραγματοποιήθηκαν 10 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 2.946 επιβάτες, 853 ΙΧ οχήματα, 70 φορτηγά και 60 δίκυκλα. Από το Λαύριο έγιναν 5 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 1.302 επιβάτες, 339 ΙΧ οχήματα, 32 φορτηγά και 15 δίκυκλα.

Το λιμενικό σώμα έχει λάβει και σήμερα μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών των πλοίων, ενώ συστήνεται σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να βρίσκονται στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου μία ώρα νωρίτερα, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμων των λιμανιών.

Η «κίνηση» στην αγορά

Οι έμποροι λένε ότι σήμερα είδαν κάποια ουσιαστική κίνηση, παρόλο που εντάσσεται στα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

Ωστόσο, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους καταναλωτές, καθώς η τιμή στον πασχαλινό οβελία είχε μειωθεί από 50 λεπτά έως 1 ευρώ.

Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων ενόψει Πάσχα 2018

Το πασχαλινό ωράριο καταστημάτων ενόψει Πάσχα 2018 είναι το εξής: Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου έως 19:00, Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου από 9:00 έως 15:00.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν έως 19.00 και το Μεγάλο Σάββατο 10.00-16.00.

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή του Πάσχα και την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 9/4.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Το εορταστικό ωράριο καταστημάτων του Πάσχα 2018 είναι ήδη σε ισχύ, ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Προσοχή χρειάζεται όσον αφορά τις αγορές σε τρόφιμα. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, ως καταναλωτές θα πρέπει να κάνουμε έρευνα στην αγορά. Η έρευνα αφορά στο θέμα τιμών και ημερομηνιών λήξης, ενώ για το θέμα ασφάλειας οι ευθύνες είναι των υπηρεσιακών παραγόντων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε πάντα στην ασφαλή και υγιεινή χρήση μετά την αγορά των προϊόντων.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν στο εορταστικό ωράριο καταστημάτων του Πάσχα 2018, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ακολουθούν την ανάγκη του καταναλωτή για καλή και ασφαλή ποιότητα και ανάλογα καλές τιμές. Έτσι, αλλά και παρ’ όλα αυτά, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:

η σχέση τιμών και ποιότητας είναι αυτονόητη. (εξαιρείται η ασυνειδησία στο ποσοστό κέρδους).

οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων ή επικίνδυνων.

οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.
Από το Blogger.