Καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα μονής να οικειοποιηθεί εκτάσεις

featured image

Μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, καταγγέλλουν «απόπειρα της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας να οικειοποιηθεί εκτάσεις αγροτών στον Δήμο Πύργου Ηλείας».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι βουλευτές αναφέρουν ότι «το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία σοβαρή προσπάθεια, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την αποσαφήνιση των διακριτών ρόλων των δύο πλευρών» και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προβλέπεται να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα ορισμένων «αμφισβητούμενων» εκτάσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

«Σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την εξέλιξη, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας προέβη πρόσφατα σε μία κίνηση που δημιουργεί ερωτηματικά. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε διακήρυξη, με την οποία εκτίθεται σε δημοπρασία η εκμίσθωση εκτάσεων, τις οποίες η Μονή θεωρεί ιδιοκτησία της, μεταξύ αυτών και έκταση 7.000 στρεμμάτων στην περιοχή "Ρετεντού", των χωριών Κουτσοχέρα, Μουζάκι και Χειμαδιό του Δήμου Πύργου Ηλείας. Η έκταση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μαζί με άλλες, στο Προεδρικό Διάταγμα του 1933 περί "μοναστηριακών τσιφλικιών" (ΦΕΚ 146Α/1933)», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Για την κίνησή της αυτή, η Μονή φέρεται να έχει την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σύμφωνα με την 955/17-10-2018 εγκριτική επιστολή της Μητρόπολης».

Όπως, όμως, σπεύδουν να επισημάνουν οι δύο βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση στη Βουλή, τις συγκεκριμένες εκτάσεις καλλιεργούν εδώ και 200 χρόνια, από γενιά σε γενιά, οι αγρότες της περιοχής, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που μένουν στον τόπο τους και ζουν από την καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων.

«Όπως είναι ευνόητο, η ενέργεια της Μονής έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων, η οποία εκφράστηκε με έντονο τρόπο σε λαϊκές συνελεύσεις στην Κουτσοχέρα και στο Χειμαδιό. Ευτυχώς, η δημοπρασία απέβη άγονη, καθώς κανένας δεν κατέθεσε προσφορά και έτσι αποφεύχθηκαν, προς το παρόν, περαιτέρω εντάσεις με απρόβλεπτη κατάληξη», τονίζουν σχετικά.

Τέλος, καλούν τον κ. Γαβρόγλου να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες ενέργειες, νομοθετικού ή κανονιστικού τύπου ή άλλης μορφής, προτίθεται να προβεί ώστε αφενός να μην επαναληφθούν από τη Μονή κινήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων, αφετέρου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των κατοίκων να συνεχίσουν να ζουν στην περιοχή και να καλλιεργούν τη γη τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Από το Blogger.