Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

featured image

Μετά από ένα δεκαήμερο γεμάτο παρασκήνιο, δηλώσεις, σενάρια και διαρροές  σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης σήμερα φαίνεται πως τα πράγματα ξεκαθαρίζουν.

Στις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έσπευσε μάλιστα να προσδιορίσει τον χρόνο της συνάντηση κάνοντας γνωστό ότι δύο ώρες αργότερα, δηλαδή στις 12:30, θα δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Οι πληροφορίες ήθελαν το αρχικό ραντεβού να είχε συμφωνηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο για τη Δευτέρα. Ακολούθησε ωστόσο η διαρροή από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για το πότε θα γινόταν το κρίσιμο τετ α τετ, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να το επισπεύσει. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανακοίνωσε ότι ο Πάνος  Καμμένος θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου στις 12:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Έτσι το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει το κυβερνητικό σχήμα και την τελική λύση που θα δώσει στην εμπλοκή με τους ΑΝΕΛ, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα .

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου

Το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι εάν ο Πάνος Καμμένος θα προχωρήσει στις απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση και άρση της εμπιστοσύνης ή θα αναδιπλωθεί. Όπως έχει γίνει αντιληπτό από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθεί και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και οι περαιτέρω εξελίξεις που στο βάθος έχουν ενδεχόμενο ψήφο εμπιστοσύνης ή και πρόωρες εκλογές.

Στην σκιά της έντονης κυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Αθήνα και με δεδομένο ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή δύο είναι τα κύρια σενάρια που «παίζουν».

Αρχικά η περίπτωση ενός «βελούδινου» διαζυγίου των δύο εταίρων. Ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να γίνει δεκτό και το αίτημά του για αποχώρηση όλων των βουλευτών ή στελεχών των ΑΝΕΛ που έχουν κυβερνητική θέση. Επιπρόσθετα ενδεχομένως να ζητήσει εγγυήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι αποχωρήσαντες δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά αυτό τον τρόπο αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αφήνοντας τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της ολικής ρήξης. Αυτό μπορεί να συμβεί με ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο «κίνδυνος» για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να χάσει 3 έως 4 βουλευτές του (από τους 7 συνολικά, μαζί με τον ίδιο), μένοντας πρακτικά χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο σενάριο του σκληρού διαζυγίου υπάρχει η πρόβλεψη της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και από βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και στήριξη της κυβέρνησης από βουλευτές όπως η Κουντουρά, ο Κόκκαλης, ο Ζουράρις και ο Παπαχριστόπουλος.

Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση ο Π. Καμμένος να έχει ως μόνη λύση την «κομματική πειθαρχία» στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα χάσει τα 4 προαναφερθέντα ονόματα.

Η αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας έχει ξεκινήσει και όλα θα κριθούν στο ραντεβού στην Ηρώδου Αττικού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Από το Blogger.