Σε ποια γειτονιά της Αθήνας το Airbnb σε πολυκατοικίες διπλασίασε την τιμή του τετραγωνικού

featured image

Αυτό που ξεκίνησε διστακτικά, με μεμονωμένα διαμερίσματα να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, μέσω Airbnb, έγινε ρεύμα που ενισχύθηκε και εξαπλώθηκε, αλλάζοντας ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας, και πλέον παίρνει τη μορφή νέας «αντιπαροχής», με ολόκληρες πολυκατοικίες να αγοράζονται, να ανακαινίζονται και να διατίθενται για ενοικίαση μικρών χρονικών διαστημάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ολόκληρες πολυκατοικίες στην Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Εξάρχεια, τους Αμπελόκηπους αλλάζουν χέρια και περνούν σε ιδιοκτήτες Ρώσους, Ισραηλινούς, Λιβανέζους και Κινέζους, οι οποίοι παίρνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά ακινήτων. Εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές αλλά και το «ρεύμα» της Airbnb, που διαρκώς ενισχύεται, επενδύουν σε ολόκληρα κτίρια, εκσυγχρονίζοντας παλιά διαμερίσματα και κατοικίες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Στο «ραντάρ» των επενδυτών έχουν μπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολυκατοικίες με δέκα- δεκαπέντε διαμερίσματα σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας. Τα κτίρια μετατρέπονται ολόκληρα σε «μπουτίκ» διαμερίσματα και μετατρέπονται σε ένα επενδυτικό προϊόν που μπορεί σε λίγα χρόνια να πωληθεί σε θεσμικό επενδυτή.

Όπως λέει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Δημήτρης Μπινιάρης, η Κυψέλη είναι μία από τις περιοχές που έχει ανέβει πολύ το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές των κατοικιών να διπλασιάζονται. Από 400 ευρώ, που ήταν η τιμή του τετραγωνικού πριν από τρία χρόνια, οι τιμές έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 800 και τα χίλια ευρώ. Σε νέα γειτονιά της Airbnb εξελίσσεται όλη η περιοχή γύρω από τη Φωκίωνος Νέγρη ενώ η αγορά ολόκληρων πολυκατοικιών- αν και δεν δέχονται πάντα εύκολα οι ιδιοκτήτες να πουλήσου τα διαμερίσματά τους-  επιτρέπουν στον επενδυτή να αποφασίζει μόνος του τι θα κάνει και δεν επιτρέπει «εμφυλίους» μεταξύ ιδιοκτητών, όπως έχει ήδη καταγραφεί.

Στις περιζήτητες περιοχές, ο κορεσμός έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κουκάκι, που έχει πλέον ξεφύγει, τόσο λόγω της θέσης του όσο και επειδή είναι ελάχιστες οι προς πώληση πολυκατοικίες. Έτσι ακίνητα άνω των 30 ετών μπορούν πλέον να πουληθούν πάνω από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, οι νέες συνοικίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον για αξιοποίηση μέσω Airbnb έχουν χαμηλότερες τιμές πώλησης σε σχέση με το ιστορικό κέντρο, είναι όμως σε μικρή απόσταση από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Από το Blogger.