Βασιλειάδης: Η γενική φιλοσοφία για τις ΠΑΕ είναι ότι τα χρέη δεν ξεχνιούνται, αλλά αναγεννώνται

featured image

Τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου το οποίο θα καλύπτει και το Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα δεν θα οδηγεί τις εκάστοτε ΠΑΕ σε αφανισμό, έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης ο Γιώργος Βασιλειάδης, μέσω σχετικών δηλώσεών του. Λίγες ημέρες πριν κατατεθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επίσης μέσω της ΕΡΤ στην υπόθεση ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου, στην προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα, αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βασιλειάδη:

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Για την υπόθεση της επίθεσης στην ρέφερι Τζήλο: «Η υπόθεση Τζήλου είναι πολύ σοβαρή για να μιλάμε συνέχεια γι" αυτήν και να μην περιμένουμε τι θα γίνει. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και νομίζω ότι είναι η μόνη υπόθεση που έχει εξιχνιαστεί. Γι" αυτό δεν χρειάζεται να μιλάμε πολύ, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και όλα έχουν γίνει με τον τρόπο που έπρεπε, ώστε να μην υπάρξουν δικογραφίες, οι οποίες θα μείνουν στον "αέρα". Εμείς δεν ξέρουμε λεπτομέρειες και καλώς δεν ξέρουμε».

Σχετικά με τους οργανωμένους οπαδούς: «Μια ποιοτική διαφορά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, είναι η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων μέσα στο οπαδικό κίνημα. Έχουμε μια ποιοτική διαφορά σε συγκεκριμένους συνδέσμους οπαδών και ομάδες με συγκεκριμένες πολιτικές επιρροές, κυρίως ακραίων ακροδεξιών στοιχείων που παρεισφρύουν. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι οι σύνδεσμοι λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα των συμφερόντων του ιδιοκτήτη, που πολλές φορές δεν έχει σχέση και με την ομάδα αυτή.

Το θέμα είναι να καταφέρουμε να υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Οπότε, οι κινήσεις και οι παρεμβάσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και γι" αυτό θέλει χρόνο, ώστε να μπορέσουν αυτές οι αλλαγές να έρθουν και στην καθημερινότητα».

Σχετικά με τις ΠΑΕ, για τα λεφτά που δόθηκαν και τα λίγα εισιτήρια που κόβονται στα γήπεδα: «Ο πρώτος λόγος που δόθηκαν τα λεφτά ήταν για να καλυτερεύσει το προϊόν. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και τώρα με τα συγκεκριμένα δεδομένα έχουμε φέτος διπλασιασμό των εισιτηρίων που κόπηκαν και ένα πρωτάθλημα, το οποίο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό με τα προβλήματά του. Από εκεί και πέρα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό τηλεοπτικό προϊόν για την ΕΡΤ, ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και αυτό το ποδόσφαιρό, έτσι όπως λειτουργεί, συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία πολύ μεγάλο ποσό κάθε χρόνο και υπάρχουν μελέτες για τα οποία προκύπτουν αυτά.

Οπότε, να μην επενδύσεις σε αυτό θα είναι καταστροφικό και για την ίδια την οικονομία. Υπολογίζουμε με βάση τις μελέτες ότι η φοροδοτική ικανότητα αυτή τη στιγμή του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο είναι περί τα 600.000.000 το χρόνο. Το κυριότερο είναι ότι ήρθαμε για να βάλουμε κανόνες και να σπάσουμε και τις εξαρτήσεις. Έχουμε ένα θεματάκι, ότι όταν παίρνει κάτι το δρόμο του αργεί να το βρει, με λίγα λόγια είναι "μακρύς ο δρόμος της δικαιοσύνης" και πολλές φορές βλέπουμε ότι δεν έχει τα αποτελέσματα που περιμένει ο κόσμος».

Για τη διαιτησία, ο κ. Βασιλειάδης είπε: «Έχουν γίνει μεγάλες συγκρούσεις αυτά τα χρόνια και όποιος ισχυριστεί ότι δεν έχουν αλλάξει πράγματα, θα είναι ψέματα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα εμπορικό προϊόν και πρέπει οι άνθρωποί του να κοιτάξουν να βγάλουν χρήματα από αυτό και όχι μέσω άλλων διαδικασιών. Αυτό επιτυγχάνεται φτιάχνοντας ένα υγιές περιβάλλον και τις κόκκινες γραμμές σου, οι οποίες δεν υπήρχαν αυτά τα χρόνια.

Να πω ότι ήταν εξαιρετική η σύλληψη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά δεν της δόθηκε ποτέ κάποιο εργαλείο για να μπορέσει να λειτουργήσει, ούτε καμία σοβαρή αρμοδιότητα για να μπορέσει να ψάξει. Γι" αυτό το λόγο γίνονταν πράγματα που όλοι γνωρίζαμε ότι είναι στραβά και δεν μπορούσε κανείς να κάνει τίποτα. Αυτά πάμε να αλλάξουμε τώρα, όμως δεν είναι τόσο απλό.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πέρυσι, η ΕΠΟ δεν διέπονταν από τον ελληνικό νόμο. Γι" αυτό, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Πάντως, το πρόβλημα της διαιτησίας παραμένει μεγάλο και υπαρκτό. Τη διαιτησία την έχει αναλάβει η FIFA και ακόμη περιμένουμε ένα πλάνο γι" αυτήν. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί και με το VAR».

Όσον αφορά τον Ηρακλή και την υπόθεση ΟΦΗ: «Ο Ηρακλής ήρθε ακριβώς να πληρώσει, πέρα από τον τρόπο που λειτουργεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και τον τρόπο που δεν μπορούσε να λειτουργήσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αφήνοντας να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο άνθρωποι που δεν έπρεπε. Στο πλαίσιο του νόμου που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, υπάρχει μέσα και η ειδική διάταξη για περιπτώσεις σαν τον Ηρακλή. Η γενική φιλοσοφία είναι ότι τα χρέη δεν ξεχνιούνται, αλλά αναγεννώνται. Δεν μπορείς να φέρεις μια ρύθμιση αν κάνουμε τα ίδια που κάναμε στο παρελθόν, γιατί θα έχουμε αναπαράγει ένα μοντέλο που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε.

Οπότε εκεί χωράει μια τροπολογία, ώστε και τα χρέη να μην χάνονται και το δημόσιο να μην ζημιώνεται, αλλά και η εταιρία να μπορεί να συνεχίσει. Για να ξαναγίνεις ΠΑΕ, τα χρέη δεν σβήνονται, η εκκαθάριση συνεχίζεται και θα πρέπει να καλύψεις το 50% των χρεών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν αφήνουμε κανένα κενό, θα πρέπει αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα να πληρώσουν».

Για τα ερασιτεχνικά αθλήματα: «Κατ" αρχάς, όπου εμπλέκεται ο οπαδισμός θα έχουμε προβλήματα. Φέτος, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης προσπαθήσαμε να πάρουμε μέτρα, επειδή θα ήταν και οι τέσσερις μεγάλοι, για να μην υπάρξουν συρράξεις. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο θέμα των υποδομών, όπου τρέχουν πολύ μεγάλα προγράμματα και συγκεκριμένα 211 έργα για υποδομές ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν δαπανηθεί πάνω από 8.500.000 ευρώ σε έργα.

Επίσης, εδώ και δύο χρόνια έχουμε και μεσοσταθμικά 10% ετήσια αύξηση της επιχορήγησης τον χρόνο προς τις εθνικές μας ομάδες. Εδώ να πω ότι ασχολούμαστε συνέχεια με τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου, ενώ στον υπόλοιπο αθλητισμό έχουν γίνει πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, έχοντας κοινωνικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα».

Τέλος, αναφορικά με τον στοιχηματισμό και τα προβλήματα που δημιουργεί: «Ο στοιχηματισμός είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό. Παρ" όλα αυτά όμως, θα πρέπει να δούμε τι δικλείδες θα πρέπει να βάλουμε. Η σκέψη που υπάρχει είναι μαζί με το νομοθετικό νομοσχέδιο να φέρουμε και μια διάταξη που θα απαγορεύει ρητά τον στοιχηματισμό για τις μικρότερες κατηγορίες».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Από το Blogger.