Κοτζιάς: Η χώρα είναι ευχαριστημένη με αυτήν την κυβέρνηση

featured image

Για μια χώρα που είναι ευτυχισμένη με την κυβέρνησή της έκανε λόγο κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του «Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Νίκος Κοτζιάς. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε και επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε φοβική.

«Βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές και όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα δεν του μιλάμε, και όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω», ανέφερε για την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Κοτζιάς.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Σχολιάζοντας όσα υποστηρίζει η ΝΔ, ότι όταν θα είναι κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας, την κατηγόρησε ότι «δεν διαβάζει, δεν μελετά, και λέει ό,τι τη βολεύει στον ελληνικό λαό» καθώς -όπως είπε- αυτό προβλέπεται ήδη στη Συμφωνία.

«Εμείς λέμε για την ενταξιακή προοπτική της γείτονας χώρας στην Ε.Ε. ότι σε κάθε κεφάλαιο θα έχει έλεγχο και θα χρησιμοποιήσουμε το βέτο αν δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Αλλά η ΝΔ δεν ακούει, δεν βλέπει σε ό,τι δεν τη συμφέρει», σημείωσε -μεταξύ άλλων- σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου το 2008 έθεσε βέτο η τότε ελληνική κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης λόγω των ανύπαρκτων βέτο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έβαλε δεκάδες βέτο στην Ε.Ε., δίνοντας έμφαση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το 2017 για το Κυπριακό.

«Στο Κυπριακό κατηγορηθήκαμε ότι ήμασταν πολύ σκληροί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι το βέτο για τις εγγυήσεις και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το κάναμε και προσθέσαμε και τις εγγυήσεις», τόνισε.

«Στη ΝΔ δεν καταλαβαίνουν, δεν θέλουν, δεν τους βολεύει και είναι δικό τους το πρόβλημα. Η χώρα είναι ευχαριστημένη με αυτήν την κυβέρνηση. Αυτοί δεν μπορούν, δεν θέλουν δεν καταλαβαίνουν για αυτό είναι στην αντιπολίτευση», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε και πήρε το λόγο για να απαντήσει στον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου ασκήθηκε η απειλή βέτο από την ελληνική κυβέρνηση. «Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό πιθανόν ούτε υποψήφιοι εμπειρογνώμονες δεν κάνουν», επισήμανε σχετικά, για να υπογραμμίσει ότι στο ΝΑΤΟ επί δέκα χρόνια η κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι αν δεν υπάρξει λύση δεν υπάρχει ένταξη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Από το Blogger.