«Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία»

featured image

Να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο ότι τα προβλήματα Αθήνας και Άγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά είναι ο στόχος της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «La libre Belgique».

Η εφημερίδα ερμηνεύει ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και τη συνδέει με την προσπάθειά του να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκοευρωπαϊκή φύση των προβλημάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και για το ότι θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας. Συνεχίζοντας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα προσθέτει, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου - μέλους επίσης της ΕΕ - τις οποίες η Άγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Αυτό που φοβάται η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρόθεση της Αθήνας είναι τη θέση αυτών των εντάσεων να πάρει μία οικονομική συνεργασία προς κάθε κατεύθυνση, η οποία θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκό κλίμα για διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, μιας και ο Ερντογάν αφενός ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και αφετέρου θέλει να καταστήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα αδιαπέραστα, τη στιγμή που παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των Τούρκων που τα διασχίζουν για να ζητήσουν προστασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει το δημοσίευμα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει ανοικτό το διάλογο, πρόκειται να ζητήσει την ανάπτυξη μηχανισμών που θα αποσκοπούν στο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, όπως εκτιμά η εφημερίδα, κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με τον Τούρκο εκπρόσωπο Τύπου να ανακοινώνει την παραμονή της επίσκεψης ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις το ζήτημα των ελληνικών νησιών, προκαλώντας έτσι έντονα συναισθήματα και την οργή των Ελλήνων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Από το Blogger.