ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Να γίνει η ανασκαφή στον «Ναό της Αφροδίτης»

featured image

Ενημέρωση για τον προγραμματισμό των ανασκαφικών εργασιών στην πλατεία Αντιγονιδών, όπου εικάζεται πως βρίσκεται ο αρχαϊκός «Ναός της Αφροδίτης» ζητεί το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κομματική οργάνωση εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να εντάξει στον προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι για έργα αντιστήριξης των όμορων στο οικόπεδο οικοδομών (στην οδό Καραολή και Δημητρίου), όπως και για το ότι η αρμόδια Εφορεία θα συνεργαστεί με το ΑΠΘ για τη γεωσκόπηση της περιοχής, ζητεί, όμως, περαιτέρω διευκρινίσεις για τις ενέργειες ανάδειξης του μνημείου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Συγκεκριμένα, ρωτά ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της εκπόνησης των μελετών και εργασιών (αντιστήριξη όμορων οικοδομών, επιχωμάτωση εφόσον τεκμηριωθεί ότι δεν είναι περιττή, μελέτη και ανάπλαση της πλατείας και οδού της εγγύς περιοχής σε συνεργασία με τον Δήμο, ανασκαφή, μελέτη και ανάδειξη του ναού). Επίσης, ζητεί να πληροφορηθεί αν υπάρχει πρόθεση για σταδιακή εκσκαφή και ανάδειξη του μνημείου και ποια τα αναγκαία κατά φάση κονδύλια, καθώς και αν προτίθεται η αρμόδια Εφορεία να εξετάσει λύσεις που θα αποτρέψουν την επιχωμάτωση ως περιττή.

«Πιστεύουμε ότι η συνέργεια των συλλογικοτήτων και των αρμόδιων φορέων που εμείς προωθούμε ως κοινωνικό πρότυπο, απαιτούν, ο Δήμος (ιδιοκτήτης του δημόσιου χώρου) και τα σχετικά με το θέμα επιστημονικά σωματεία της πόλης να εμπλακούν στις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, οι συλλογικότητες κατοίκων να συνεισφέρουν στη διατύπωση βέλτιστων προτάσεων διαχείρισης του χώρου, όπως έκαναν και στο παρελθόν, δεδομένου ότι δεν πρόκειται μόνον για ένα αρχαιολογικό εύρημα, αλλά και για τεχνικό και πολεοδομικό έργο με επιπτώσεις στην κοινωνία. Τέλος, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες από όλους τους παραπάνω φορείς, προκειμένου να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος ανάδειξης των αρχαιοτήτων "Άγνωστη Θεσσαλονίκη", όπως έχει αναγγείλει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Από το Blogger.