Σύμφωνία στο «και πέντε» στο Eurogroup, αλλιώς καλό... Απρίλιο για την εκταμίευση της δόσης

featured image

Κούλουμα στις Βρυξέλλες θα κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup για τη δόση του 1 δις. ευρώ ή για την ακρίβεια των 970 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δύσκολα θα το καταφέρει. Όλα δείχνουν ότι δεν προβλέπεται  απόφαση στο σημερινό Εurogroup για την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ  καθώς η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης δεν είχε ολοκληρώσει όλα τα προβλεπόμενα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα.

Η Αθήνα μπορεί αυτή τη στιγμή να μην χρειάζεται το 1 δις. ευρώ, ωστόσο μια πιθανή καθυστέρηση της εκταμίευσης θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές για την πορεία της οικονομίας σε μια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να δείχνει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι την τελευταία στιγμή και οι πιθανότητες για αναβολή της δόσης είναι πλέον οι περισσότερες.  Ωστόσο συζητείται και  το σενάριο και μίας συμφωνίας στο «και πέντε», δηλαδή μίας θετικής δήλωσης από τους Ευρωπαίους υπουργούς , που δεν θα δίνει μεν το οριστικό πράσινο φως στη δόση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αλλά θα εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να λάβει την απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι άτυπη και έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Ωστόσο το EWG θα μπορούσε να επικυρώσει απόφαση για εκταμίευση της δόσης ακόμη και πριν από αυτή την ημερομηνία αν σήμερα λάβει τη σχετική εντολή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία δήλωση από το Eurogroup περί σημαντικής προόδους στα προαπαιτούμενα.

Το σημαντικότερο «αγκάθι» για τη λήψη απόφασης παραμένει η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη και η εκκρεμότητα με τους θεσμούς για το αν θα συμπεριληφθούν ή όχι τα επιχειρηματικά δάνεια στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης  κατοικίας.  Η κυβέρνηση πάντως φέρεται αποφασισμένη να νομοθετήσει το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για «μικρά» επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία κρίθηκε αρκετή η υποθήκη της πρώτης κατοικίας.  Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι τράπεζες πρέπει να στείλουν στον SSM τους νέους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του μήνα. Το νομοσχέδιο είναι κομβικό για να διαμορφωθούν οι στόχοι και των στεγαστικών δανείων.  Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό το θέμα να πάει στο Εurogroup που θα γίνει στις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Το Εurogroup του Βουκουρεστίου είναι μεν άτυπο αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό δεν εμποδίζει τους υπουργούς να εξουσιοδοτήσουν το ΕWG δηλαδή τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης, να λάβει αυτό την απόφαση.  Το σημερινό Eurogroup όπως ανέφερε ο πρόεδρος, Μάριο Σεντένο με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter «θα εξετάσει την έκθεση εποπτείας της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό της Λετονίας και θα συζητήσει για το δημοσιονομικό μέσο της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις δαπάνες - η διακυβέρνηση και η χρηματοδότηση θα τεθούν σε μελλοντικές συναντήσεις».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Από το Blogger.