Γιατί αποφεύγουν την Τουρκία και οι ριψοκίνδυνοι επενδυτές

featured image

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο πεδίο της οικονομίας έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση ακύρωσης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, επικαλούμενη τη γερμανική Die Welt, «δύο πράγματα δρουν αποτρεπτικά ακόμα και για τους πλέον ριψοκίνδυνους επενδυτές: ένα αβέβαιο καθεστώς ιδιοκτησίας και η προφανής αυθαιρεσία». Το δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, τιτλοφορείται «Ακόμα και ριψοκίνδυνοι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στην Τουρκία»

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

«Οι αγορές» αναφέρει «αντιδρούν νευρικά στην είδηση της ακύρωσης των εκλογών με αποτέλεσμα η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας να πέσει περίπου κατά 2%. Παράλληλα το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του τουρκικού δημοσίου εκτοξεύθηκε στο 20%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης του χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης μειώθηκε περισσότερο από 2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Μαζί με το αργεντίνικο πέσο η τουρκική λίρα είναι φέτος το πλέον αδύναμο νόμισμα διεθνώς, μιας και σε σχέση με το δολάριο απώλεσε ήδη το 16% της αξίας της. Τίποτα δεν δείχνει ότι η ελεύθερη πτώση θα σταματήσει. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Τούρκοι θα πρέπει να καταβάλλουν 7 λίρες για ένα δολάριο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην λεγόμενη "δολαροποίηση" της τουρκικής οικονομίας. Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αποσύρονται από την Τουρκία όλο και περισσότεροι Τούρκοι ανταλλάσσουν τις λίρες που έχουν στην κατοχή τους με δολάρια».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Από το Blogger.