Αποστολάκης: Η συνοχή του ΝΑΤΟ να βασίζεται στην καλή γειτονία

featured image

Την ανάγκη για διατήρηση της συνοχής  του ΝΑΤΟ διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη διάρκεια των εργασιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. «Βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών αιχμής στον στρατιωτικό τομέα, καθιστά επιτακτική την αυστηρή συμμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής ισχύος με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Αποστολάκης χαρακτήρισε σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας το να παραμείνει η Ρωσία συνδεδεμένη με αυτήν, συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της συνθήκης ΙΝF. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). «Τα εν λόγω φόρουμ παρέχουν την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία τόσο στο επίπεδο των αμυντικών δαπανών όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού NATO Readiness Initiative (NRI).

Τη σύνοδο απασχόλησαν επίσης θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, στη διεθνή συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty), στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα και στις εξελίξεις στην επιχείρηση Resolute Support Mission (RSM) στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο της συνόδου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Από το Blogger.