Σταθάκης: Ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε με τέσσερις επιτυχίες

featured image

«Έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων στην Ελλάδα με τέσσερις σημαντικές επιτυχίες. Σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις» Αυτό ανέφερε από το βήμα του 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investment in Greece ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά, ενώ έκλεισε το χάσμα των εξαγωγών λόγω των εξαγωγών αλλά και του τουριστικού συναλλάγματος.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βίωνε έναν χωροταξικό αναχρονισμό. Δεν είχε αποτυπώσει στον χάρτη της χώρας τις χρήσεις γης, τα δάση, τις παραλίες, το κτηματολόγιο. «Αυτό για ένα επενδυτή και κυρίως ξένο αποτελεί το πρώτο υπέρμετρο στοιχείο παρεμπόδισης. Έγιναν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Επίσης, σημαντικά βήματα έγιναν, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, των διαδικασιών ελέγχου και την επέκταση της ηλεκτρονικής μορφής συναλλαγών. Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα καθώς πλέον, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο σταθερότητας και διαφάνειας του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της χώρας διεθνώς που έχει, όπως είπε, τεράστια σημασία για τη ροή των επενδύσεων. Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει και βρίσκεται πλέον στον χάρτη των επενδυτικών προορισμών, όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, θα εντείνει την αναπτυξιακή της πορεία και θα οδηγήσει την χώρα στην οικονομική ομαλότητα. Οι επενδύσεις και κυρίως τα διεθνή κεφάλαια είναι αυτά που θα ανοίξουν τους ορίζοντες της επιχειρηματικότητας, θα τονώσουν την απασχόληση, θα αυξήσουν το μέσο εισόδημα και θα δημιουργήσουν υπεραξία για το ΑΕΠ της χώρας. «Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για κάθε οικονομία που θέλει να προοδεύει και είμαι βέβαιος ότι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να αναπτύσσεται, να καινοτομεί να προβάλλει στο εξωτερικό ένα νέο πρόσωπο γεμάτο ελπίδα και υποσχέσεις, να αφήνει πίσω της την πολυετή οικονομική κρίση που έφερε στα όριά της όχι μόνο την οικονομία αλλά την κοινωνία στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Μαραγκός.

Πρόσθεσε επίσης ότι στην περίοδο της κρίσης οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα δήλωσαν παρούσες στην προσπάθεια της χώρας να κρατηθεί όρθια οικονομικά. Το 2017 πραγματοποίησαν επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ. Επίσης οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν, με βάση τα στοιχεία πρώτου τριμήνου 2018, κύκλο εργασιών 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 3% του εθνικού ΑΕΠ.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια πολύ δύσκολη δεκαετία και ακολουθεί πλέον τον δρόμο της ανάπτυξης και έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει μπροστά, όπως είπε ο κ. Μαραγκός. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Έλληνα επιχειρηματία που κυνηγά την εξωστρέφεια όπως και τον Γερμανό επενδυτή που θέλει να επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο ιδρυτής του InvestGR Forum, Ανδρέας Γιαννόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Πέρυσι, μπήκαν οι στέρεες βάσεις για την επιτυχή συνέχιση ενός Forum διαλόγου για το κρίσιμο θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Φέτος, οι προσδοκίες μας επαληθεύθηκαν έτι περαιτέρω. Είναι παραπάνω από σαφές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι δηλώνουν δυναμικό «παρών» για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα εκτός των συνόρων για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Από το Blogger.