Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη: Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου για την Τουρκία

featured image

«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία. Με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

Ο κ. Μακρόν έστειλε το μήνυμα «να κρατήσουμε τη συνεργασία και να την ενισχύσουμε», καθώς «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό».

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, ανέφερε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης και πόσο βαραίνει οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα σας. Λείπει η κοινωνική αλληλεγγύη στην Ευρώπη και είναι μη ικανοποιητική η διαχείριση των τελευταίων περιστατικών».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Η Ανατολική Μεσόγειος κάνει σημαντική την Ελλάδα στην περιοχή. Χρειάζεται η επαγρύπνησή μας όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη στην ελληνική πλευρά για το θέμα, για να προαναγγείλει «περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα»

«Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», σημείωσε σχετικά ο Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Από το Blogger.