Ελλάδα 2021: «Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται»

featured image

Ο επίλογος της ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως που έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί άριστα να αποτελέσει και τον πρόλογο μιας νέας προσέγγισής της, 200 χρόνια μετά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του από το βήμα της έναρξης των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που πραγματοποιείται στη Βουλή,

«Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται. Και τιμητικό για όλους να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό, αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Δύο αιώνες μετά υποδεχόμαστε την εξέγερση των Ελλήνων ως συγκυρία, αλλά και ως εξέλιξη διαρκείας, γιατί το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική και ταυτόχρονα στιγμή ρήξης σε μια Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας, ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και εννιά χρόνια μετά συγκροτείται Κράτος. Ενώ το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής ιστορίας, έγινε άξονας μιας πολυκύμαντης στα ανατολικά της ηπείρου και στη Μεσόγειο. Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους».

Από το Blogger.