Βαρβιτσιώτης: Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία αφορά όλη την Ευρώπη

featured image

Κοινή Διακήρυξη που αφορά στη διατήρηση του ύψους των παραδοσιακών πολιτικών και δη της συνοχής στον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, υιοθετήθηκε σήμερα στην Πράγα, στη Σύνοδο Κορυφής Φίλων της Συνοχής της ΕΕ, από τις 17 συμμετέχουσες χώρες, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο. Τον Έλληνα πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, η Διακήρυξη αποτυπώνει τη βούληση 17 μελών-κρατών της Ένωσης για μία ισχυρή Πολιτική Συνοχής στην ΕΕ και τη διασφάλιση των πόρων της στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως σημειώνεται, δόθηκε στην καθοριστική συμβολή της Συνοχής στη μείωση των ανισοτήτων στις Περιφέρειες, που έδωσε ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στις υποδομές και στην αύξηση ανταγωνιστικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην τοποθέτησή του έστειλε σαφές μήνυμα για τη θέση της Ελλάδας, σχετικά με την προτεινόμενη μείωση της χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Ζητάμε η Ευρώπη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί πολιτικές που αλλάζουν τη ζωή μας, με έργα υποδομής που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, ώστε και οι πιο φτωχές Περιφέρειες να έρθουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συγκεκριμένα ανέφερε, πως η Πολιτική Συνοχής και η ΚΑΠ απορρόφησαν αρχικά περίπου το 80% του προϋπολογισμού της ΕΕ, ποσοστό που μειώθηκε σταδιακά στο 71% στο πλαίσιο του τρέχοντος προϋπολογισμού. «Πιστεύουμε ότι το συνολικό μέγεθος του ΠΔΠ θα πρέπει να ανέλθει σε 1,3% του ΑΕΕ της ΕΕ των 27, όπως εκφράστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως οι δαπάνες πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις δαπάνες που έχει ανάγκη η ΕΕ», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στη δεκαετή κρίση που υπέστη η χώρα μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ της κατά 25%, υποστήριξε πως η διατήρηση του ύψους της χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτικών παρέχει σημαντική «προστιθέμενη αξία» στις ζωές των πολιτών. Υπογράμμισε πως η προτεινόμενη περαιτέρω μείωση του σχετικού μεριδίου και των δύο πολιτικών στο προσεχές ΠΔΠ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματική εφαρμογή του. «Είναι επομένως απαραίτητο να διατηρηθεί, τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο χρηματοδότησης, σε πραγματικούς όρους, της πολιτικής συνοχής και της ΚΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση τους», δήλωσε για το θέμα και ολοκλήρωσε αναφέροντας: «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική ύφεση. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθεί από το προτεινόμενο ανώτατο όριο του 8% για την αύξηση των κονδυλίων συνοχής στο επόμενο ΠΔΠ».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους της Τουρκίας αφορά όλη την Ευρώπη»

Τέλος, στο γεύμα που ακολούθησε, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναδείξει για ακόμα μια φορά το μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μόνη της, αλλά πως αφορά όλη την Ένωση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους της Τουρκίας αφορά όλη την Ευρώπη. «Οι απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας ότι θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές είναι απειλές προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο προς την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για ένα διμερές πρόβλημα, αλλά για ένα ευρωπαϊκό», επισήμανε.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως η Ένωση οφείλει να βρει τρόπους, ώστε να επιστρέφει σε τρίτες χώρες τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας προς διάφορες τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Μπαγκλαντές, ενώ θα έπρεπε να συνδυάζει τα προγράμματα αυτά με συμφωνίες επανεισδοχής, ώστε να μπορούν αυτές οι χώρες να δέχονται πίσω τους πολίτες τους.

Από το Blogger.