Η Ελλάδα γίνεται πανίσχυρη: 10 δις για την θωράκιση της άμυνας της χώρας - «Κλείδωσε» η συμφωνία με Γαλλία

featured image

Εξοπλιστικά: Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας είναι μονόδρομος. Η Τουρκία είναι αφερέγγυα, επιθετική και ύπουλη ως χώρα. Έτσι, τα εξοπλιστικά βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην ελληνική αμυντική ατζέντα. Όμως, λόγο της πανδημίας του COVID-19 και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, η ενίσχυση με νέα όπλα μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπλέον, συναινεί και σε αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. «Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εξοπλιστικά: Ενίσχυση στην Άμυνα

Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Δευτέρα (31/08) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όχι, μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές. Ποιες είναι αυτές;

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι:

– Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς.
– Αγορά δύο υπερσύγχρονών γαλλικών Belh@rra.
– Συντήρηση των μαχητικών Mirage 2000-5
– Αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
– Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τους «αόρατους κυνηγούς» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια.
– Απόκτηση 4 ελικοπτέρων (σ.σ. κάθε ελικόπτερο από αυτά θα είναι ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo).
– Αναβάθμιση 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk.

Εξοπλιστικά: Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη. Τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Η συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση των μαχητικών Rafale και των Belh@rra αναμένεται να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στη συμφωνία που θα υπογραφεί με το Παρίσι να υπάρχει ο όρος στρατιωτικής υποστήριξης από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση σύρραξης της Ελλάδας με τρίτη χώρα.

Αύριο, Τετάρτη (02/09) ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τη Γαλλίδα υπουργό να αναμένεται να επιβεβαιώσει την άφιξη του θηριώδους αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται μάλιστα και να συμφωνηθεί κάποια κοινή αεροναυτική άσκηση. Αυτή θα είναι μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο υπουργοί είναι βέβαιο πως θα συζητήσουν και για τα εξοπλιστικά.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι θα προσφέρει το κάθε όπλο που θα βάλει στην φαρέτρα της η Ελλάδα.

Εξοπλιστικά: Υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale

Η συμφωνία για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών έγινε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τους Μητσοτάκη και Παναγιωτόπουλο να δίνουν τα χέρια για οχτώ μεταχειρισμένα και 10 ολοκαίνουργια αεροσκάφη 4ης γενιάς. Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», πρόκειται για μια συμφωνία που, αν τελικά προχωρήσει και υπογραφεί επισήμως από τις δύο κυβερνήσεις, θα ενισχύσει σημαντικά την Πολεμική μας Αεροπορία. Επιπλέον, θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο προβλέπει δωρεά οκτώ μαχητικών Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα. Το δεύτερο προβλέπει την αγορά 10 ολοκαίνουργιών μαχητικών από την ελληνική κυβέρνηση. Τα οχτώ γαλλικά Rafale που θα δωρίσει το Παρίσι στην Αθήνα, είναι τα αεροσκάφη που πρόσφατα φέρονται να βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη. Εκεί, όπου είχαν εγκατασταθεί τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Όσο για τα υπόλοιπα 10 ολοκαίνουργια μαχητικά, επισημαίνεται πως επειδή είναι δύσκολη η άμεση παραγωγή νέων αεροσκαφών, φέρεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Αίγυπτο. Αυτό, προκειμένου να παραλάβει αρχικώς 10 από 20 Rafale που έχει παραγγείλει και τα άλλα 10 να παραδοθούν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος έχει προβεί σε σημαντικές αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων. Μεταξύ αυτών είναι μαχητικά Rafale (έχει ήδη 23), κορβέτες Gowind 2500, ελικοπτεροφόρα Mistral, μια φρεγάτα FREMM κ.α.

Εξοπλιστικά: Πανίσχυρα γαλλικά Rafale

Χωρίς αμφιβολία, το Rafale είναι ένα από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα ελληνοτουρκική διαμάχη.

Άλλωστε οι Έλληνες χειριστές γνωρίζουν από πρώτο χέρι στις επιδόσεις και ικανότητες των Mirage 2000-5 Mk2 και τους στρατηγικούς ρόλους που εξυπηρετούν στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο δυνάμεων εξασφαλίζοντας εναέρια υπεροχή και στρατηγική κρούση. Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.


Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελέι το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Εξοπλιστικά: Κι άλλες πληροφορίες για τα γαλλικά Rafale

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας. Επίσης, τα Rafale είναι πιστοποιημένα στους AM.39 Exocet, ενώ δεν θα είχαν πρόβλημα να μεταφέρουν τα ASTAC. Φυσικά, τα ελληνικά Rafale θα ήταν “οπλισμένα” από την ώρα μηδέν, καθώς η ΠΑ έχει στο οπλοστάσιό της ικανό αριθμό MICA ER/IR.

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως “γυάλινο πιλοτήριο”, με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Παρομοίως με το Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input). Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

Εξοπλιστικά: Οι φρεγάτες Belh@rra

H FTI/Belh@rra είναι πραγματικά ένα μοναδικό πλοίο, με οπλισμό και ικανότητες ανώτερες και των FREMM, με κορυφαίο ραντάρ και κορυφαίες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου. Το πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ολοκληρωμένη πλατφόρμα άσκησης καθηκόντων διοίκησης και ελέγχου, απόρροια της ψηφιακής διαμόρφωσής του και των συστημάτων επικοινωνιών, τακτικών ζεύξεων και ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει, αναλαμβάνοντας την διοίκηση ομάδας μάχης πλοίων.

Επίσης, το εξαιρετικών επιδόσεων ραντάρ του, είναι ικανό να εμπλέκει ταυτοχρόνως 16 στόχους και να καθοδηγεί εναντίον τους ισάριθμα βλήματα. Σήμερα, τόσο το ελληνικό, όσο και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, μπορούν να βάλουν με βλήματα μόνον εναντίον δύο εναέριων στόχων. Είναι δεδομένο πλέον πως Ελλάδα και Γαλλία προχωρούν σε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξοπλιστικά: Υπερσύγχρονα ελικόπτερα και αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

Την ώρα της φουρτούνας με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρώτο αφορά την προμήθεια από τις ΗΠΑ τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R («Romeo») και το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να είναι αξιόμαχες για άλλα 25 χρόνια. Η αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών – ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R με το παρωνύμιο «Romeo» θεωρείται, δε, εξαιρετική ευκαιρία.

Οι Αμερικανοί μας προσφέρουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Τα «Romeo» έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια θα μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του ΠΝ. Παράλληλα εκσυγχρονίζονται 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ. Πρόκειται για τις «Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς», πλοία ηλικίας 22-28 ετών.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των πλοίων σε συγκεκριμένους τομείς. Δεν αφορά τα όπλα, αλλά συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων και αντικατάσταση αριθμού ηλεκτρονικών και συστημάτων πλατφόρμας με νέα σύγχρονης τεχνολογίας. Με την αναβάθμιση, τα πλοία, όπως έχουν επισημάνει οι επιτελείς του ΠΝ, θα είναι αξιόμαχα αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ζωή για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Πηγή: www.enimerotiko.gr


Από το Blogger.