Ρωσία για ελληνοτουρκικά: Πήρε θέση για τα 12 μίλια

featured image

Αποστάσεις από την ελληνική θέση για το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια παίρνει η Ρωσία.

Σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα δημοσιεύεται δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα χωρικά ύδατα.

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Σάλος με την Άννα-Μαρία του Big Brother και το κινητό: Η εξήγηση που δόθηκε (pics)

Από τη δήλωση καθίσταται σαφές ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς σημειώνεται ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα (από τα 12 ν.μ.)» ενώ «σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Συγκεκριμένα αναφέρεται:


«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Συγγρού: Πεζός προσπάθησε να περάσει τον δρόμο και τον χτύπησε αυτοκίνητο (vid)

Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα.

Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

[/expander_maker]
[fbcomments]Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Από το Blogger.