Πόσο θα κόστιζε στην ελληνική οικονομία το lockdown δύο εβδομάδων στην Αττική

featured image

Καθημερινά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και οι συνεργάτες του λαμβάνουν μια πλήρη εικόνα των ταμειακών διαθέσιμων προκειμένου να γνωρίζουν τις αντοχές της χώρας.

Εξετάζουν και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική μετά και τη χθεσινή ανησυχητική ανακοίνωση ότι από τα 416 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 240 εντοπίζονται στην Αττική.

Όπως μαθαίνουμε, το συμπέρασμα των μελετών είναι πως εάν οδηγηθούμε σε μια καραντίνα δύο εβδομάδων στην περιφέρεια Αττικής επί της ουσίας θα είναι σαν να βάζουμε ταφόπλακα στον κλάδο της εστίασης και του λιανεμπορίου που ούτως ή άλλως έχουν χτυπηθεί τους προηγούμενους μήνες.


Εξετάζοντας το σενάριο σε ευρύτερο επίπεδο, το lockdown θα στοίχιζε στην οικονομία περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι στην Αττική παράγεται το 48% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν γίνει και για το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Από αμιγώς οικονομική άποψη η δεύτερη πιο κρίσιμη περιφέρεια είναι της Κεντρικής Μακεδονίας αφού αυτή παράγει το 13,7% του ΑΕΠ και ακολούθως η Θεσσαλία που συμμετέχει με ποσοστό 5,2%, η Κρήτη με 5% και η Δυτική Ελλάδα με 4,5%.

Πηγή: www.newsbeast.gr


Από το Blogger.