Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιοι θα πάρουν ολόκληρο το ποσό

featured image

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη γενικό lockdown τριών εβδομάδων στη χώρα, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ανακοινώνει επίσης πως όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί για τον Νοέμβριο σε καθεστώς αναστολής θα λάβουν ενίσχυση για τον Νοέμβριο 800 ευρώ αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των 800 ευρώ ανακοινώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα: «Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ, μόνο για το μήνα Νοέμβριο. Σήμερα, εκτός της επέκτασης του μέτρου, ανακοινώνουμε και μία πρόσθετη πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει των εορτών:

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ».


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, τα 800 ευρώ υπολογίζονται από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα. «Αν θέλεις να υπολογίσεις πόσα χρήματα θα πάρεις, θα πρέπει να πάρεις το κομπιουτεράκι , από Δευτέρα που είναι σε αναστολή ο κόσμος μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, είναι 22 ημέρες επί 26,6 η κάθε μέρα βγαίνει 585 ευρώ».

«Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ήδη σε αναστολή. Κάποιοι είναι ήδη από τον Οκτώβριο, όπως στην περίπτωση της εστίασης, όπου υπήρχε η δυνατότητα να βγαίνεις σε αναστολή.

Τις πρώτες ημέρες που εργάζονταν θα πληρωθούν από την επιχείρηση. Για τις υπόλοιπες ημέρες σε αναστολή θα καταβληθεί αναλογικά το επίδομα, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Σ. Σταυρούλια. «Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα: Όσοι δεν δουλέψουν όλο τον Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ. Αν κάποιοι έχουν δουλέψει κάποιες ημέρες, θα πάρουν τα χρήματά τους από την επιχείρηση και το υπόλοιπο των 800 ευρώ.

Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι προσλήψεις που έγιναν στις 5 του μήνα, αυτοί δεν εντάσσονται στο μέτρο. Η ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα ήταν ξεκάθαρη, είπε για εργαζόμενους έως τις 4 του μήνα».

Τα χρήματα θα καταβληθούν το διάστημα 21-31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.newsbeast.gr[gs-fb-comments]Από το Blogger.