Όρμπαν: Γι

featured image

Βέτο άσκησαν τη Δευτέρα Ουγγαρία και Πολωνία στη νομοθεσία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον νέο κορονοϊό, επειδή αυτή περιλαμβάνει ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει μια λύση για να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 και το πακέτο ανάκαμψης από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Αν δεν υπάρξει ομοφωνία για το πακέτο του 1,8 τρισεκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται προϋπολογισμός 1,1 τρισ. ευρώ για την ΕΕ και πακέτο οικονομικής ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ, καμία χώρα-μέλος της ΕΕ δεν θα μπορεί να λάβει τους πόρους.

«Είμαι πεπεισμένη ότι τελικά θα βρούμε λύση» δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Onda Cero, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων, πρόσθεσε.

«Έχουμε προγραμματίσει την έκδοση χρέους το ερχόμενο έτος για να καλύψουμε όλα τα σχέδια επενδύσεων στον προϋπολογισμό και θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στον ρυθμό αφίξεων των κεφαλαίων» διευκρίνισε η Καλβίνο.

Όρμπαν: Γιατί απορρίψαμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό


Η Ουγγαρία άσκησε βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού διότι θα ήταν αναγκασμένη να στηρίξει τη μεταναστευτική της πολιτική, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο τη Δευτέρα στον προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο –όπως είχαν εξηγήσει τότε- τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα).

«Αφού δεχθούμε την τρέχουσα πρόταση, δεν θα υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων προς τα κράτη μέλη με τη στήριξή τους στη μετανάστευση και τον εκβιασμό των κρατών που είναι αντίθετα στη μετανάστευση με οικονομικές κυρώσεις» επεσήμανε σήμερα ο Ορμπάν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης δεν περιλαμβάνουν κανένα όρο για τη μετανάστευση.

Ο Ορμπάν είναι ένθερμος αντίπαλος της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, ισχυριζόμενους ότι αλλοιώνει την εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Πηγή: www.newsbeast.gr[gs-fb-comments]Από το Blogger.