ΤτΕ: Αμετάβλητες οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων

featured image

H επέλαση της πανδημίας φαίνεται πως δεν επηρέασε τις τιμές των γραφείων και των καταστημάτων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών στο σύνολο της χώρας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι τιμές καταστημάτων κατέγραψαν μικρή άνοδο. Ειδικότερα, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,3% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, ενώ μείωση κατά 0,7% καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και οριακή μείωση 0,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2019 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 4,1%. Ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 5,0%, για τη Θεσσαλονίκη 2,8% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 3,2%.

Ενοίκια γραφείων

Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα γραφείων, οι τιμές τους μειώθηκαν το α» εξάμηνο του 2020 κατά 1,6% σε σχέση με το β» εξάμηνο του 2019 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α» εξάμηνο του 2019 τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν κατά 2,3% και το β΄ εξάμηνο του 2019 κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2019 τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5%.


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, το α» εξάμηνο του 2020 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το β» εξάμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,4% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κατά 2,1% στη Θεσσαλονίκη και οριακά κατά 0,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2019 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε σε 6,9% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 7,9% για την Αθήνα, 9,3% για τη Θεσσαλονίκη και 4,7% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ενοίκια καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα καταστημάτων, το α΄ εξάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2019. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2019 τα μισθώματα καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2019 μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2019 τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,1%.

Πηγή: www.newsbeast.gr[gs-fb-comments]Από το Blogger.