Α.Τσίπρας Αγροτικά Αθλητισμός Αιμοδοσία Ακρίβεια Αμερική Ανατιμήσεις Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Αποκαλύψεις Αποτοξίνωση Απόψεις Αρθρα Αρμενία Αρχαία Ελλάδα Αστυνομικό δελτίο Βαγγέλης Γερολιόλιος Βαλκάνια Βίντεο Βιταμίνη Βότανα Γεώργιος Φλώρος Γιάννης Μάζης Γιάννης Ντούμος Γιώργος Πιπερόπουλος Γυναίκα Δελτίο Τύπου Διακαιοσύνη Διασκέδαση Διατροφή Διάφορα Δικαιοσύνη Δίον Δίον-Ολυμπος ΔΟΕ Ε.Ε.Σταυρός ΕΕ Εθνικά Εθνική Αντίσαση Εκδηλώσεις Εκκλησία Εκλογές Ελαιόλαδο ΕΛΓΑ Ελλάδα Ελληνοτουρκικά Εμβόλιο Εναλλακτικές θεραπείες Ενέργεια Ενωση Ποντίων Κατερίνης ΕΟΕ ΕΟΠΥΥ ΕΟΤ Επίδομα θέρμανσης Επικαιρότητα Επιλογές Επιμελητήριο Ελλάδος Επιμελητήριο Πιερίας Επιστήμη Εργασία ΕΣΠΑ Ευρωβουλή Ευρώπη Ευχές ΕΦΕΤ ΕΦΚΑ ΗΠΑ Ηφαίστειο Θεσσαλονίκη Ιερά Μητρόπολη Κατερίνης Ιστορία Καιρός Κατερίνη ΚΕΠ Κίνα Κινηματογράφος Κλοπή Κοινωνία Κομισιόν Κορινός Κόσμος Κόσοβο Κρινιώ Καλογερίδου Κτηματολόγιο Κύπρος ΚΥΣΕΑ Λεπτοκαρυά Λιτόχωρο Μαγνήσιο Μακρόν Μακρύγιαλλος Μέση Ανατολή Μεταλλαγμένα τρόφιμα Μητσοτάκης ΜΜΕ Μουσική Μυστήρια Ν ΝΔ Νέα τάξη πραγμάτων ΟΑΕΔ ΟΕΕ Οικονομία Ολυμπος ΟΡΦΕΟ Ουκρανία Π.Ε.Πιερίας Π.Κ.Μ. Παιδεία Παιδί Παραλία ΠΑΣΟΚ ΠΕΔ Περιβάλλον Περικλής Χατζηγιάννης Πιερία Πλαταμώνας Πολάκης Πολιτική Πολιτισμός Πόροι ΠΟΤΑΠ ΠΟΥ Πρόληψη Προορισμοί-Ταξίδι Πρόσκληση Πύδνα-Κολινδρός Ρεπορτάζ Ρόδος Ρωσία Σβορώνος Σεισμός Σερβία Σκοτίνα ΣΟΝΕ Σπύρος Κουλκουδίνας Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας Συνταγές ΣΥΡΙΖΑ Ταξίδι Τέμπη Τεχνολογία Τοπικά νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση Τουρισμός Τουρκία Τρόφιμα Υγεία Φώντας Μπαραλιάκος Χαλκιδική Χρήστος Μαντζιάρης Ψυχολογία ATIA BAS_4 Covid-19 GEWKWN Home Life Style Media Poutin Putin Texas Trump Zelensky

Κοτόπουλο με σάλτσα ελιάς.


Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου



Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα μακροθρεπτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των ελιών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται σε αυτές, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας, μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση του λίπους της κοιλιάς, ένα από τα πιο επίμονα σημεία εναπόθεσης λίπους. 
Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ελιών τις καθιστούν φυσική ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου, καθώς το χρόνιο οξειδωτικό στρες και οι φλεγμονές συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Όταν τα κύτταρά μας υφίστανται επαναλαμβανόμενες βλάβες στη δομή και τη λειτουργία τους, αυξάνεται ο κίνδυνος για κυτταρική εκτροπή. 
Μέσα από την παροχή θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη Ε, που περιέχεται κυρίως στις μαύρες ελιές, εξουδετερώνονται οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούν αυτές τις βλάβες. Επιπλέον, οι μαύρες ελιές είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που ενυδατώνουν και προστατεύουν τον οργανισμό – και κυρίως το δέρμα. 
Η βιταμίνη Ε, είτε καταναλώνεται είτε εφαρμόζεται τοπικά, έχει αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης. Τέλος, νέα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη συμβολή των εκχυλισμάτων ελιάς στην αντιφλεγμονώδη προστασία ακόμα και σε περιπτώσεις αλλεργιών, καθώς φαίνεται πως λειτουργούν ως φυσικά αντιισταμινικά σε κυτταρικό επίπεδο.
 
Υλικά (4 μερίδες)
 
  • 1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια (φιλέτο από μπούτι, χωρίς πέτσα)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 140 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
  • ½ κ.γ. μέλι
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
 
Εκτέλεση
 
  1. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το κοτόπουλο. Το μαγειρεύουμε για 8–10 λεπτά, γυρίζοντάς το ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου και τη ρίγανη και σοτάρουμε για 1–2 λεπτά ακόμα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1–2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε το μέλι, την ντομάτα κονκασέ και το πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε και τις ελιές και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.



Διατροφική αξία ανά μερίδα
 
  • Ενέργεια: 378 kcal
  • Υδατάνθρακες: 8,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 37,6 γρ.
  • Λιπαρά: 7,6 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γρ.

*H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI

Δημοσίευση σχολίου

►Το www.madatoforos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook][disqus]

Author Name

Pieria Olympos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.