Grid

GRID_STYLE
FALSE
FALSE

Με την πλάτη στον τοίχο ο Trump… έθαψε το δολάριο στο Στενό του Hormuz – Την παγίδα που έστησε το Ιράν... τη σχεδίασε η Κίνα

Το Ιράν και η Κίνα αποκομίζουν οφέλη από την ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν ...


Το Ιράν και η Κίνα αποκομίζουν οφέλη από την ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν

Καθώς ο πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν — που πλέον έχει σταματήσει για δύο εβδομάδες εν μέσω νέων διπλωματικών συνομιλιών — ταράζει την παγκόσμια οικονομία για πάνω από έναν μήνα, το Ιράν και η Κίνα έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αναδείξουν ένα κοινό στόχο σχετικά με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο κοινός τους στόχος είναι η κατάργηση της ηγεμονίας του αμερικανικού δολαρίου.
Για χρόνια, υποστηρίζουν, η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο για να ασκήσει επιρροή και να επιβάλει κυρώσεις σε εχθρούς και ανταγωνιστές, όπως το Ιράν και η Κίνα.
Η υπεροχή του δολαρίου είναι ιδιαίτερα εμφανής στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, όπου περίπου το 80% των συναλλαγών διευθετούνται σε αυτή την ισχυρή νομισματική μονάδα, σύμφωνα με εκτίμηση της JP Morgan το 2023.
Στον έλεγχο του Ιράν επί του Στενού του Hormuz, ενός περάσματος που εξυπηρετεί περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Τεχεράνη και το Πεκίνο έχουν βρει ένα εργαλείο για την ενίσχυση του κινεζικού γουάν ως εναλλακτικής λύσης στο αμερικανικό δολάριο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράν, υπό το καθεστώς του τελωνειακού σταθμού της χώρας, τα εμπορικά πλοία χρεώνονται με τέλη διέλευσης σε γουάν, σύμφωνα με πολλές αναφορές.
Η τελευταία καταγραφή έγινε στις 25 Μαρτίου, όταν δύο πλοία πλήρωσαν τα τέλη τους σε γουάν, σύμφωνα με την Lloyd’s List.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα την αναφορά της Lloyd’s List σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, επιβεβαιώνοντας τη χρήση του γουάν για τη διευθέτηση των πληρωμών.
Το Σάββατο, η πρεσβεία του Ιράν στη Ζιμπάμπουε δήλωσε μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήρθε η ώρα να προσθέσουμε το "petroyuan" στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Βαρύ πλήγμα σε ήδη υπάρχουσα ζημιά

«Σε ένα επίπεδο, το Ιράν στοχεύει να προκαλέσει τις ΗΠΑ, προσθέτοντας το βαρύ πλήγμα στην ήδη υπάρχουσα ζημιά», δήλωσε ο Kenneth Rogoff, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF), στο Al Jazeera.
«Σε άλλο επίπεδο, το Ιράν είναι σοβαρό όσον αφορά την προτίμηση στο γουάν, για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις και να καλλιεργήσει τον σύμμαχό του, την Κίνα, η οποία προχωρά σταθερά προς την ανατίμηση του εμπορίου της και εκείνου των χωρών του BRICS σε γουάν», πρόσθεσε ο Rogoff.

Ένας «πολυπολικός» χρηματοπιστωτικός κόσμος

Για την Τεχεράνη και το Πεκίνο, η ενίσχυση του γουάν είναι μια νίκη και για τις δύο πλευρές.
Η χρήση του γουάν επιτρέπει στην Κίνα και το Ιράν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβάλλονται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από το δολάριο.
Επιπλέον, απλοποιεί και μειώνει το κόστος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο έχει αυξηθεί ραγδαία από τη στιγμή που υπογράφηκε η «στρατηγική εταιρική σχέση» 25 ετών το 2021.
«Το Ιράν κατανοεί ξεκάθαρα τη σημασία αυτής της πρόκλησης για την αμερικανική χρηματοπιστωτική κυριαρχία, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο του συστήματος δολαρίου και των πετροδολαρίων», δήλωσε ο Bulent Gokay, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Keele University του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Al Jazeera.
Για την Κίνα, σύμφωνα με τον Gokay, η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του Πεκίνου να δημιουργήσει έναν «πολυπολικό χρηματοπιστωτικό κόσμο, όπου η κεντρική θέση του δολαρίου αναιρείται από την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων δυνάμεων».
Η Κίνα αγοράζει περισσότερα από το 80% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, απολαμβάνοντας εκπτώσεις στις αγορές που εκτιμάται ότι διευκολύνονται με τη χρήση γουάν.
Το Ιράν, από την πλευρά του, εισάγει μεγάλες ποσότητες κινεζικών μηχανημάτων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χημικών και βιομηχανικών εξαρτημάτων.
Ο πόλεμος δεν έχει επηρεάσει ουσιαστικά τη ροή του πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένει σε επίπεδα κοντά στα προ-σύγκρουσης, σύμφωνα με αναλύσεις από εταιρείες δεδομένων και αναλύσεων.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες της σύγκρουσης, το Ιράν εξήγαγε 12 έως 13,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού, το μεγαλύτερο μέρος τους στην Κίνα, σύμφωνα με τις Kpler και TankerTrackers.
Η Κίνα, για χρόνια, φιλοδοξεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου.
Σε ομιλία του το 2024, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping εξέφρασε την ελπίδα του ότι το γουάν θα καταστεί κοινό νόμισμα στο διεθνές εμπόριο και θα αποκτήσει «καθεστώς παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».

Το «βουνό» του γουάν

Το γουάν της Κίνας έχει κάνει σταθερές προόδους τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής των οικονομιών του Παγκόσμιου Νότου, πολλές από τις οποίες έχουν τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Αλλά το κινεζικό νόμισμα εξακολουθεί να έχει μπροστά του ένα στενό βουνό για να αναρριχηθεί αν θέλει να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για το δολάριο.
Σε αντίθεση με το δολάριο, το γουάν δεν είναι ελεύθερα μετατρέψιμο λόγω των αυστηρών ελέγχων κεφαλαίων που επιβάλλει το Πεκίνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να το ανταλλάξουν με άλλα νομίσματα ή να το μεταφέρουν πέρα από τα σύνορα κατά βούληση.
Ο έλεγχος της κινεζικής κυβέρνησης επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, έχει επιβραδύνει περαιτέρω την υιοθέτηση του γουάν, καθώς εδραιώνει τις αντιλήψεις ότι οι αγορές της Κίνας στερούνται διαφάνειας και μιας προβλέψιμης ρυθμιστικής βάσης.
Ενώ το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών που διατηρούνται σε δολάρια έχει σημειώσει συνεχιζόμενη πτώση τα τελευταία χρόνια, το αμερικανικό νόμισμα παραμένει κατά πολύ το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως.
Το δολάριο αντιπροσώπευε το 57% των παγκόσμιων αποθεμάτων πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 20% για το ευρώ και 2% για το γουάν, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF).
Την ίδια στιγμή, μόλις το 3,7% του διασυνοριακού εμπορίου εξοφλήθηκε σε γουάν το 2024, αυξημένο από λιγότερο από 1% το 2012, σύμφωνα με την S&P Global.
«Αυτό δεν είναι πραγματικά αυτό που θα "αποδολοποιήσει" τον κόσμο», δήλωσε η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis στο Χονγκ Κονγκ, στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι η χρήση του γουάν στο Στενό του Hormuz «προσθέτει μόνο αυξανόμενη πίεση και νομιμοποιεί εναλλακτικές στις ενεργειακές ροές».
Η πραγματική «αποδολοποίηση» του δολαρίου, σύμφωνα με την Garcia-Herrero, θα απαιτούσε τη συμμετοχή των κρατών του Κόλπου, όλα εκ των οποίων τιμολογούν το πετρέλαιο σε δολάρια από τη δεκαετία του 1970, όταν η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το νόμισμα σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ.

«Σπάζοντας» τη κυριαρχία του δολαρίου

Ακόμα κι αν η Κίνα αντιμετωπίζει δυσκολίες να φτάσει την παγκοσμιοποίηση του δολαρίου, αυτό ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία για την Τεχεράνη, δήλωσε ο Hosuk Lee-Makiyama, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στις Βρυξέλλες.
«Η Κίνα αγοράζει σχεδόν όλο το πετρέλαιο του Ιράν, και το εμπόριό τους είναι στην πραγματικότητα ισόρροπο, αφού το Ιράν μπορεί να προμηθευτεί όλα τα μηχανήματα και τα βιομηχανικά αγαθά που δεν μπορεί να βρει αλλού», δήλωσε ο Lee-Makiyama στο Al Jazeera.
Οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές νομισματικές μονάδες δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν το δολάριο στο παρελθόν, καθώς καμία από τις δυνάμεις αυτές δεν μπορούσε να προμηθεύσει τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη με όλες τις εισαγωγικές τους ανάγκες, είπε ο Lee-Makiyama.
Αλλά η Κίνα, πρόσθεσε, είναι «ίσως η πιο κοντινή χώρα που έχει δει ο κόσμος σε ένα "one-stop shop" για κατασκευές», καθώς είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως, και μάλιστα κατά πολύ.

Αντίκτυπος στο διεθνές εμπόριο

Ο Dan Steinbock, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Difference Group, δήλωσε ότι ενώ η υπεροχή του δολαρίου δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα, η αυξανόμενη χρήση του γουάν θα μπορούσε να «σπάσει» τη κυριαρχία των ΗΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς με την πάροδο του χρόνου.
«Συνολικά, πρόκειται για ένα θέμα σταδιακής διάβρωσης παρά μιας απότομης υποκατάστασης», δήλωσε ο Steinbock στο Al Jazeera.
Ο Kenneth Rogoff, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, ανέφερε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου και τις συνέπειες του τα επόμενα χρόνια.
«Εάν το Ιράν και η Κίνα επικρατήσουν, κάτω από τα περισσότερα σενάρια, θα ενθαρρύνει τις χώρες να διαφοροποιηθούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του δολαρίου για να προστατευτούν από το να κρατηθούν όμηροι στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο Rogoff, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η κυριαρχία του δολαρίου έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή της.
«Αλλά αν οι ΗΠΑ πετύχουν τον στόχο τους για την αποδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν — πράγμα που αυτή τη στιγμή φαίνεται εφικτό, αλλά εξαιρετικά κοστοβόρο και δύσκολο — αυτό θα υποστήριζε τις ΗΠΑ και τη ηγεμονία του δολαρίου για κάποιο διάστημα ακόμα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια

►Το www.madatoforos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.