Α.Τσίπρας Αγροτικά Αθλητισμός Αιμοδοσία Ακρίβεια Αμερική Ανατιμήσεις Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Αποκαλύψεις Αποτοξίνωση Απόψεις Αρθρα Αρμενία Αρχαία Ελλάδα Αστυνομικό δελτίο Βαγγέλης Γερολιόλιος Βαλκάνια Βίντεο Βιταμίνη Βότανα Γεώργιος Φλώρος Γιάννης Μάζης Γιάννης Ντούμος Γιώργος Πιπερόπουλος Γυναίκα Δελτίο Τύπου Διακαιοσύνη Διασκέδαση Διατροφή Διάφορα Δικαιοσύνη Δίον Δίον-Ολυμπος ΔΟΕ Ε.Ε.Σταυρός ΕΕ Εθνικά Εθνική Αντίσαση Εκδηλώσεις Εκκλησία Εκλογές Ελαιόλαδο ΕΛΓΑ Ελλάδα Ελληνοτουρκικά Εμβόλιο Εναλλακτικές θεραπείες Ενέργεια Ενωση Ποντίων Κατερίνης ΕΟΕ ΕΟΠΥΥ ΕΟΤ Επίδομα θέρμανσης Επικαιρότητα Επιλογές Επιμελητήριο Ελλάδος Επιμελητήριο Πιερίας Επιστήμη Εργασία ΕΣΠΑ Ευρωβουλή Ευρώπη Ευχές ΕΦΕΤ ΕΦΚΑ ΗΠΑ Ηφαίστειο Θεσσαλονίκη Ιερά Μητρόπολη Κατερίνης Ιστορία Καιρός Κατερίνη ΚΕΠ Κίνα Κινηματογράφος Κλοπή Κοινωνία Κομισιόν Κορινός Κόσμος Κόσοβο Κρινιώ Καλογερίδου Κτηματολόγιο Κύπρος ΚΥΣΕΑ Λεπτοκαρυά Λιτόχωρο Μαγνήσιο Μακρόν Μακρύγιαλλος Μέση Ανατολή Μεταλλαγμένα τρόφιμα Μητσοτάκης ΜΜΕ Μουσική Μυστήρια Ν ΝΔ Νέα τάξη πραγμάτων ΟΑΕΔ ΟΕΕ Οικονομία Ολυμπος ΟΡΦΕΟ Ουκρανία Π.Ε.Πιερίας Π.Κ.Μ. Παιδεία Παιδί Παραλία ΠΑΣΟΚ ΠΕΔ Περιβάλλον Περικλής Χατζηγιάννης Πιερία Πλαταμώνας Πολάκης Πολιτική Πολιτισμός Πόροι ΠΟΤΑΠ ΠΟΥ Πρόληψη Προορισμοί-Ταξίδι Πρόσκληση Πύδνα-Κολινδρός Ρεπορτάζ Ρόδος Ρωσία Σβορώνος Σεισμός Σερβία Σκοτίνα ΣΟΝΕ Σπύρος Κουλκουδίνας Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας Συνταγές ΣΥΡΙΖΑ Ταξίδι Τέμπη Τεχνολογία Τοπικά νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση Τουρισμός Τουρκία Τρόφιμα Υγεία Φώντας Μπαραλιάκος Χαλκιδική Χρήστος Μαντζιάρης Ψυχολογία ATIA BAS_4 Covid-19 GEWKWN Home Life Style Media Poutin Putin Texas Trump Zelensky

Kόκκινο κρέας και αλλαντικά ενοχοποιούνται τώρα και για άνοια


Μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπιστώνει ότι το κρέας, ειδικά το επεξεργασμένο, αυξάνει τον κίνδυνο γνωσιακής έκπτωσης ακόμα και σε σχετικά μικρές ποσότητες.

Το κόκκινο κρέας, και ειδικά τα αλλαντικά, έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου και χρόνια νοσήματα όπως η καρδιοαγγειοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2. Όπως φαίνεται όμως η υψηλή κατανάλωση αυξάνει και τον κίνδυνο γνωσιακής έκπτωσης και άνοιας, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες, για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια, ενδέχεται να μειώνει την πιθανότητα άνοιας κατά 20%.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της διατροφής για την προστασία του εγκεφάλου, επισημαίνουν οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση Neurology.

Ο μηχανισμός του φαινομένου ίσως συνδέεται με μια ουσία που παράγουν τα μικρόβια του εντέρου μετά την κατανάλωση κρέατος

«Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή τείνουν να εστιάζονται στη μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια, ενώ η γνωσιακή υγεία συζητείται λιγότερο συχνά, παρόλο που συνδέεται με αυτά τα νοσήματα» επισήμανε ο Ντάνιελ Γουάνκγ του Χάρβαρντ, τελευταίος συντάκτης της δημοσίευσης.
Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε δεδομένα από δύο ανεξάρτητες προοπτικές μελέτες που παρακολουθούν νοσοκόμους και γιατρούς εδώ και δεκαετίες. Εξετάστηκαν δεδομένα για πάνω από 133.000 άτομα που είχαν μέση ηλικία 49 ετών όταν εγγράφηκαν. Από αυτούς, περισσότεροι από 11.000 εμφάνισαν άνοια έως και 43 χρόνια μετά.

Η μελέτη ορίζει την τυπική μερίδα κρέατος στα 100 γραμμάρια, περίπου το μέγεθος ενός σαπουνιού.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν πάνω από ένα τέταρτο της μερίδας αλλαντικών την ημέρα –περίπου δύο φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο χοτντόγκ- διατρέχουν 13% υψηλόυτερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με όσους καταναλώνουν ελάχιστο επεξεργασμένο κρέας, λιγότερο από το ένα δέκατο της μερίδας ανά ημέρα.

Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για να αποκλειστούν κλινικοί και δημογραφικοί παράγοντες όπως το εισόδημα και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Ακόμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναγνωρισμένα τεστ για να μετρήσουν τις γνωσιακές επιδόσεις των εθελοντών και υπολόγισαν πως όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος εμφάνιζαν γνωσιακή γήρανση 1,6 ετών ανά ηερήσια μερίδα.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, δεν αποκλείεται όμως να σχετίζεται με το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), μια ουσία που παράγουν τα μικρόβια του εντέρου μετά την κατανάλωση κρέατος. Το TMAO ενδέχεται να επιταχύνει τη συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών (αμυλοειδές και ταυ) στον εγκέφαλο που συνδέονται με την Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, το λίπος και το αλάτι των επεξεργασμένων κρεάτων θεωρείται επιβλαβές για την υγεία του εγκεφάλου.

Δημοσίευση σχολίου

►Το www.madatoforos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook][disqus]

Author Name

Pieria Olympos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.